Cătălin Chelu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”

Cătălin Chelu, condamnat la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Mită la MAI
Publicat: 12/10/2012, 16:05
Actualizat: 04/07/2013, 03:48

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat, vineri, de Tribunalul București la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Potrivit deciziei instanței Tribunalului București, Cătălin Chelu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită și cumpărare de influență, pedeapsă ce a fost majorată cu un an pentru gravitatea faptelor. Omul de afaceri Cătălin Chelu va avea astfel de executat șase ani de închisoare.

Totodată, instanța i-a condamnat pe Nițache Ștefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare și pe Cristi Antonel Bunu la șase luni de închisoare cu suspendare.
Instanța a menținut sechestul asigurător impus de procurorii DNA pe banii ridicați la momentul sechestrului și a ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri ale lui Cătălin Chelu.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

În acest dosar, trimis instanței în decembrie 2010, Cătălin Chelu a fost acuzat de dare de mită și cumpărare de influență, iar Nițache Ștefan Badea, Cristi Antonel Bunu și Gabriel Constantinescu, apropiați ai omului de afaceri gălățean, de complicitate la dare de mită.

Potrivit procurorilor, Chelu este acuzat că, din august și până în 12 noiembrie 2010, „i-a promis chestorului-șef Dan Valentin Fătuloiu” suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu – care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunțător în acest dosar – trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, să „îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informațiilor din dosarele penale având ca obiect infracțiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin și persoanele apropiate acestuia”.
Direcția Națională Anticorupție a organizat, în 19 noiembrie 2010, un flagrant delict în cazul lui Cătălin Chelu, după ce, împreună cu cei trei apropiați ai lui, a încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu.

Cătălin Chelu, Ștefan Badea, Antonel Bunu și Gabriel Constantinescu au fost reținuți în 20 noiembrie 2010, o zi mai târziu fiind arestați, ulterior fiind deferiți justiției. În februarie 2011, Curtea de Apel București a decis eliberarea din arest a lui Chelu și a celorlalți trei apropiați ai acestuia, de atunci fiind judecați în libertate.

În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcție, la scurt timp după scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisă de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale.

Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în fața instanței, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.

„În anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, și Ștefan Badea au avut o firmă ce a realizat afaceri cu Alprom privind achiziționarea de cherestea și masă lemnoasă. (…) Ambele societăți, Pan Carmi și Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale vărului meu, Bălășoi, care locuiește în Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activitățile soției mele în aceste firme și nici ce comisioane încasa. Ea era administratorul acestor firme. Acționarul majoritar era vărul meu din străinătate. (…) Nu nu am fost la Registrul Comerțului pentru a-mi da acordul ca soția mea să facă firmele la adresa de domiciliu”, declara Fătuloiu.

Fostul secretar de stat mai spunea că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu dorește să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, denunțător și el în dosar, care aflase de acest demers de la Ștefan Badea. Fătuloiu preciza că atunci a și făcut autodenunț, restul acțiunilor sale și ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz.

Întrebat despre posibile amenințări aduse direct sau indirect de către inculpații din dosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu Ștefan Badea, acesta i-ar fi relatat că „omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacțiile” și că este în stare să angajeze un ucrainean pentru „lezarea” sa sau a familiei sale.

Fătuloiu a confirmat și momentul flagrantului delict, precizând că în acea zi a mers cu Chelu la mașina acestuia, de unde, la indicațiile omului de afaceri gălățean, a ridicat o pungă de plastic, transparentă, cu „teancuri, fișicuri de bani”.
În noiembrie 2010, Cătălin Chelu era cercetat în 48 de dosare aflate în lucru la unități de poliție și de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracțiuni la legea pieței de capital, evaziune fiscală și spălare de bani.

Fătuloiu a fost demis în 23 noiembrie 2010 din funcția de secretar de stat, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică din MAI. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț. Controlul a fost dispus în urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamț și după ce șeful IPJ Neamț Aurelian Vasea Șoric a fost acuzat că ar „pactiza” cu lumea interlopă. Aurelian Șoric și-a dat demisia la scurt timp după declanșarea scandalului de la Neamț și a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce s-a întâmplat după ce o cercetătoare și-a injectat virusuri crescute în laborator în tumoarea...